Anneye ve Babaya Saygı

10.01.2021 212

Anne ve Baba, çocukların dünyaya gelmesini sağlayan, onlara bakıp büyütüp yetiştirmekle yükümlü kişilerdir. Anne size kanını, yaşamını ve gücünü verdiğine ve doğumumuzdan sorumlu olduğuna göre, ona olan minnettarlığınızı, ona saygı duyarak göstermelisiniz. Size para, eğitim ve koruma sağlayan babaya da minnettarlık göstermelisiniz.
 
Kişiye en yakın olan annesidir. Hiç kimse sizin bir derdinize anneniz kadar üzülmez. Anne ve Baba çocukları için yaşar, yaptıkları her şeyi çocukları için yaparlar. Ama maalesef çocuklar kendilerini düşünerek onlara gereken özeni göstermezler. Siz çocukları hiçbir karşılık beklemeden seven bir tek ebeveynlerinizdir. Bir anne çocuğundan hiçbir şekilde vazgeçmez. Ne kadar kızsa da bu gelip geçicidir. Anne çocuğu için o kadar özveride bulunur ki, çocuk ne yapsa annesinin hakkını ödeyemez. Ancak ebeveynlerine itaat ederek ve maddi manevi daima onların yanında olarak hayattaki en önemli görevini yerine getirmiş olur.
 
En güzelini atasözümüş söylemiş çocuklar: 'Anaya babaya hizmet, Allah'a ibadet'. Ana hakkını inkar eden kişilerin işi hiçbir zaman rast gitmez. Anasına, babasına haksızlık eden kişiler toplumda sevilmedikleri gibi Allah da böyle kimselerin yardımcısı olmaz.
 
Davranışlarınızla ebevenylerinize mutluluk vermelisiniz. Ebeveynler, çocukları kendilerine itaat ettikleri için mutlu olmalıdırlar. İyi ve hayırlı evlat olarak tanınmanız sizi yükseltecektir. Ne kadar vasıflı yetişmiş olursanız olun bu sizin sadece egonuzu körükleyecektir, ebeveynlerinize ve yaşlılara karşı olan tevazu ve saygınızı arttırmayacaktır. Bu nedenle, tevazu, hürmet ve saygı niteliklerinizi geliştirmelisiniz. Ancak o zaman bu ülkenin birer iyi vatandaşı olabilirsiniz. Büyük bir insan olmayı düşünmeden önce iyi bir vatandaş olmayı hedeflemelisiniz. İsim ve şöhret bugün elde edilebilir fakat bunlar yarın kaybolabilirler. Fakat elde edilen iyi bir isim ebedi olacaktır. Bundan böyle ebeveynlerinize hizmet ederek iyi bir isim kazanın.
 
Anne ve babadan sağlam olarak gelen beden iyi korunup bakılmalı, kusurlu hale gelmemesi için, titizlikle korunmalıdır. İşte bu, anne babaya saygının ilk parçasıdır. Ebeveynlerimizin, bizim sağlığımızla ne kadar ilgili olduklarını, endişelendiklerini hatırlayın. Sağlığımıza dikkat ederek onları mutlu edelim.
 
Eğer siz, anne babanıza saygı gösterirseniz, başkaları da size saygı gösterecektir. Günümüzün insanı başkalarından saygı beklerken, kendisi kimseye saygı duymuyor. Siz insanlara saygı göstermezseniz, onların sizi saymalarını nasıl beklersiniz? İnsanoğlu, saygıyı hak eden bir birey demektir. Sizler de birer insan olarak doğduğunuza göre, saygı gösterin ve karşılığında saygı bulun. Bugün üzerinde çalışmanız gereken karakter özelliği budur. Siz başkalarına saygı gösterdikçe, onlar da size saygı duyacaklar. Buna karşılık, insanlara hakaret ederseniz, cezasını çekersiniz.
 
En azılı düşmanınızla karşılaştığınız zaman bile onu 'merhaba' diyerek sevgiyle selamlayın. Ona kardeşinizmiş gibi hitap edin. O zaman o da size, 'merhaba kardeşim,' diyerek karşılık verecektir. Oysa ki ondan nefret eder ve sert sözlerle karşılarsanız, o da size aynı şekilde davranacaktır. Herkese saygı gösterin, karşılığında saygı bulacaksınız.
 
Yaşlılara ve evinize ziyarete gelenlere karşı kaba davranmayın. Ebeveyniniz evde olsalar da olmasalar da onları içeriye davet edin ve bir bardak soğuk su veya ayran ikram edin. Onlarla sevgi içinde konuşun. Telefonla konuşurken bile saygılı bir şekilde konuşmalısınız. Ancak başkalarına saygı gösterdiğiniz takdirde onların saygısını kazanabilirsiniz.
 
Sevgili Çocuklar, kontrolsüz konuşmayın. Kelimelerinize saygı gösterirseniz, başkalarının saygısını kazanırsınız. İyi çalışmalı ve iyi notlar almalısınız fakat bu yeterli değildir. Kendinize güveni geliştirmelisiniz ve vicdanınızın söylediklerini takip etmelisiniz. Vicdanınızı memnun ettiğinizde, yaşamda kesinlikle yüksek bir mertebeyi elde edeceksiniz.
 
En iyi ABD Başkanlarından biri olarak kabul edilen Abraham Lincoln, fakir bir ailede dünyaya geldi. Çocukluğunda yiyecek doğru dürüst bir yemeği bile yoktu. Giysileri yırtık ve kirli idi. Zengin ailelerden olan öğrenci arkadaşları onu işaret ederek giysileri ile alay ederdi. Lincoln aşağılanmayı daha fazla kabul edemedi. Birgün okuldan ağlayarak döndü. Annesi nedenini sorunca okul arkadaşlarının fakirliği ile alay ettiğini söyledi. Kendisine yeni bir çift giysinin dikilmesini istedi. Annesi onu şöyle söyleyerek avuttu: "Oğlum, bırak onlar ne derse desin, herkese saygılı ol. Kimseden nefret etme. Aile durumumuzu anla ve uyumlu davran. Bu kıt kanaat durumumuzla sana yeni bir elbise alamayız. Giysini tertipli ve temiz tut, kendine güveni geliştir, kendine saygını yükselt."
 
Annesinin bu sözleri Lincoln'un yumuşak kalbinde silinmez bir etki yarattı. Annesinin öğretilerini takip etti ve sonunda Amerika'nın Başkanı oldu. Kendine güveninden dolayı böyle bir mertebe kazanmayı haketti, herkese saygı duydu.
 
Eğer başkalarından saygı bekliyorsanız, insan yaşamının temeli olan öze saygıyı geliştirmelisiniz. Kim ki kendisi saygıdan yoksunsa, başkalarından saygı göremez. İnsan başkalarına saygı duymalı ve tüm kalbi ile sevgisini onlarla paylaşmalıdır. Bu insanın öncelikli görevidir.