Doğadan Ders Alma

09.01.2021 285

Doğa, insana etki eden bütün çeşitli öğelerin adıdır. Allah'ın Görkemini ve İhtişamı'nı yansıtır. Doğanın aracılığıyla insanın da bu yüceliği idrak etmesi gerekmektedir.
 
"Doğa! En küçük bir çaba harcamadan ve mükemmel bir kusursuzlukla en basit maddeden son derece farklı şeyler yaratıyor; hepsinin üzerine de ince bir tül örtüyor. Yarattığı her bir parçanın kendine has özellikleri, her bir durumun ayrı açıklaması var ama sonuçta hepsi birlikte bir bütünü oluşturuyorlar " (Goethe)
 
Doğadaki mükemmel tasarımlar, olaylar ve unsurlar, Allah'ın bize verdiği çok büyük nimetlerdir. Bu tasarımların farkındalığına varmak, onları örnek alarak yaşamak, insanoğlunu sürekli iyiye, doğruya, huzura ve barışa yöneltir.
 
İnsanlar doğayı yakından izleyerek yiyecek ve enerji üretimini, bilgi depolama ve bunu insanlık yararına eşit ve adaletli şekilde kullanma yöntemlerini yeniden oluşturabilir. Ayrıca doğanın bize sunduğu birebir örneklerle sağlık alanında da büyük bir gelişme yaşayabiliriz.
 
Hayvanların her biri, insanları hayrete düşüren birçok yaratılış özelliklerine sahiptir. Yine doğadaki benzersiz sistemler incelendiğinde, insanlık yararına yeni teknolojiler üretilebilir. Üstelik dünyanın maddi kaynakları da vakit ve emekle beraber en verimli şekilde kullanılır. Çünkü doğayı taklit edersek daima çalışan, doğru ve ekonomik sonuçlar elde ederiz.
 
Çocuklar, mümkün olduğunca doğayı gözlemleyin. Kırsal kesimlerde bunu yapmak oldukça kolaydır. Şehirlerde yaşayan arkadaşlarımız da hiç olmazsa ağaç, kuş, güneş... gibi bildikleri doğa ögelerini ele alarak yavaş yavaş, doğadan ders alma bilincine geçin.
 
Doğa olayları, bitki ve hayvan davranışları acaba insanlara insani değerleri koruma ve uygulama açısından birer örnek olabilirler mi? Yanıtını bulamadığımız veya çabalarımız sonucu ortaya çıkan yanlış ve olumsuz, sorunlar, sorular, davranışlar ve durumlarda (sosyal ilişkiler, ekonomik sorunlar, sağlık sorunları...) gözlerimizi doğaya çevirsek acaba doğru yanıtları bulabilir miyiz? İnsanlar yüzyıllardır doğayı gözlemlemişler ve ona kulak vermişlerdir. Son yüzyılda bunun azalması hatta tamamen yok olması sonucu dünyanın çeşitli sorunlarla karşılaşmasının bir ilgisi var mı? İnsanları bir tarafta, doğayı ve diğer canlıları bir tarafta tutarsak hangisinin doğal düzeni etkilediğini düşünüyorsunuz? Yaratılışın tüm sırlarının yanıtının aslında doğada yer aldığını nasıl deneyimleyebiliriz? Bu tip soruları sınıfta arkadaşlarınızla veya evde ailenizle irdeleyin. Doğanın bir değerler ambarı olduğunu anlamalı ve hissetmelisiniz.
 
Hangi alanda olursa olsun, doğayı örnek aldığımızda sevgili çocuklar her zaman mutlu, huzurlu oluruz. Kardeşçe yaşarız. Çünkü doğa aceleci davranmaz, Yaratıcı tarafından kendisine mukadder kılınan yasalara riayet eder. Böylece üzerinde yaşayan her şeyi fedakârca besleyip, taşır.
 
Doğaya alçak gönüllü ve duacı bir havada yaklaşın ki, geleceğiniz güvencede olsun. Doğa yasalarına uygun yaşayanı doğa korur, uymayanları ise dışlar ve yalnız bırakır.