İyi Yurttaşlık

14.01.2021 216

Yurttaşı şöyle tanımlayabiliriz: Bir ülkede yöneten ve yönetilen diye tanımlayacağımız iki grubun toplumsal ilişkisi çerçevesinde, hak ve ödevlerinin bilincinde olan ve onları yerine getirmekle yükümlü bireydir.
 
Şöyleki, yurttaşın ülkesine karşı olduğu gibi, devletinde vatandaşına karşı görev ve sorumlulukları vardır. Ancak bizim işleyeceğimiz iyi yurttaşlık değeri, bizim vatanımıza karşı sorumluluklarımızı ve tutumumuzu içerecektir.
 
Bir birey olarak; 1.Devlete çeşitli adlar altında vergi vermek, 2.Askerlik yapmak, 3.Seçime katılmak başlıca yurtttaşlık görevlerimizdir. Peki bu sorumlulukları alana kadar kendimizi nasıl yetiştireceğiz?
 
İyi yurttaş adayı bir öğrenci:
 
Okulda; arkadaşlarına eşit davranır, arkadaşlarının fikirlerine saygılı olur, dinlemeyi bilir, birlikte bir şeyler paylaşmayı öğrenir, kendine olan güveni gelişir. Herkese hoşgörülü ve dürüst davranır, kurallara uyar, kavga etmez, problemlerini konuşarak halleder. Derste söz isteyerek konuşur ve düşüncelerini çekinmeden söyler. Sınıfta ve okul içinde mala ve malzemelere zarar verici davranıştan sakınır. Arkadaşlarını huzursuz edici şekilde hareket etmez. Kendi hakkını savunurken, başkasını kırmaz ve başkasının hakkına el uzatmaz. Öğretmenlerini sayar ve itaat eder.
 
Evde; anne va babasını sever, sayar ve itaat eder. Kardeşleriyle iyi ilişki kurar, onlara değer verir. Alınacak kararlarda pay sahibidir. Üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirir. Görev ve sorumluluklarının bilincinde olup, diğer aile fertlerine saygılı ve paylaşımcıdır. Ev ekonomisine tutumu ile katkıda bulunur.
 
Toplumda; sosyal çalışmalara katılır. Bilinçli tüketici olur, doğaya saygı gösterir ve korur. Kent kurallarına uyar. Trafik kurallarını öğrenir ve uygular. Herkese saygı göstermeyi bilir ve sorumluluklarını yerine getirir. En önemlisi insana değer verir ve haklarını savunur. Kendini doğru ifade eder, insanlarla rahat iletişim kurar. Saygılı, cesaretli, hoşgörülü, dürüst, açıkgörüşlü, herkese eşit davranan, adaletli, yasalara titizlikle uyan, sorumluluklarının bilincinde, uzlaşmacı bir tutum sergiler.
 
İyi bir yurttaş olursak, yurdumuzda barışa yardımcı oluruz. Bunu gerçekleştirdiğimizde diğer ülkeler de bu şekilde davranacağından dünyada barış olacaktır. Peki nasıl iyi bir yurttaş olacağız? Yurdumuzu çok severek.
 
İyi yurttaş işini en iyi yapan insandırAncak bencillik insanın doğasından yok edildiği vakittir ki ülkede saflık ve temizlik olacaktır. En iyi yurttaş, bencilsiz bir sevgiyle, anavatanına hizmet sunan yurttaştır.