Kendini Kontrol

11.01.2021 232

Kendini kontrol, duyularımız üzerinde hakimiyet kurup, düşünce ve davranışlarımızla 'insan' tanımlamasına uygun yaşamak demektir.
 
Kendini kontrol ederken: 1) Düşüncelerimizi kontrol ediyor muyuz? Öfke, kıskançlık, aç gözlülük, maddeye aşırı düşkünlük, yalan vb. kötü niteliklerin farkında mıyız ve bunları nasıl engelliyoruz? 2) Sözlerimizi kontrol ediyor muyuz? Bağırıyor muyuz? Yüksek sesle mi konuşuyoruz? Başkalarını kırıcı sözler söylüyor, küfür ediyor muyuz? Ne zaman konuşmamalıyız? Başkaları konuşurken kırıcı bir şey söylemek üzereyken, yalan söylemek üzereyken mi?. Terbiyeli miyiz? 3) Davranışlarımızı kontrol ediyor muyuz? İyi davranışlar içinde miyiz? Oyun bozanlık eder miyiz? Ekip çalışmalarına katılabilir miyiz? Başkalarına yardımcı olur muyuz? Kendi hatalarımızı görüp onları düzeltmeye çalışıyor muyuz? Yoksa hep başkalarının hatalı taraflarını mı görüyoruz?
 
İnsan çaresizlik içinde, yani kendini kontrol etmeden dürtülere boyun eğerse, dürtüleri onu güçsüz hale getirtir. Örneğin dondurma yemek dürtüsü duyar ve doğru zamanı beklemeden hemen gidip bir dondurma alır ve yer. O dürtüye boyun eğerek, kendisinin üzerindeki kontrolünü yitirir. Bazı şeyler ise, birine vurmak, yalan söylemek gibi, hiçbir zaman yapılmamalıdır.
 
Saygıdeğer birini görürseniz, onun gibi olmayı düşünün. Saygı değmez birini gördüğünüzde ise, kendi içinizi gözden geçirin. Çünkü her şey bizi bize yansıtmaktadır. Dili ve onun açgözlülüğünü beslemekten kaçının. Saf yiyecekler alın ve saf insanlarla yiyin. Yemekte aşırılıktan kaçının. Tüm dünyevi faaliyetlerde, Adâb'a ya da Edepli olmanın kurallarına aykırı hareket etmeme konusunda dikkatli olmalıyız. Duyularımızı kontrol etmeli ve ahlaklı bir yaşam sürdürmeliyiz.
 
İnsanoğlu bugün başkalarına vaaz veriyor ama kendi öğütlerini kendi tutmuyor. Böyle öğretilerin ne faydası var? Bunlar, sadece bir kandırmacadır. Okuduğunuz veya dinlediğiniz öğretileri, nasihatleri uygulamaya geçirmiyorsanız şayet, size hiçbir yararları olmaz. Hiç değilse biraz olsun, diğer insanlara yardım edin. Ancak bunun faydasını görürsünüz.