Mutluluk

07.01.2021 238

Hayata gülmek demek, değerleri öğrenip uygulamak, beş değere uygun olarak yaşamak anlamına gelir. O zaman hayat da sana güler, yani karşılığında sana iç mutluluğu sunar. İç mutluluk, içimizde hissettiğimiz mutluluktur; yoksa, yeni bir oyuncak hediye edildiğinde, çok yorulduktan sonra dinlendiğinizde, bir davette sevdiğimiz yemekleri yediğimizde hissettiğimiz tatmin duygusu değildir. Aç bir insanı, bir çocuğu doyurduğunuzda içinize dolan duygu gibidir.
 
İşte sizler, burada değerler dersleri alırken, doğuştan olan susuzluğunuzun nedenini öğrenirsiniz, ilerde o susuzluğu gidermeye hazırlanırsınız. Bizler de size değerleri öğretirken, o açlığı gidermeye çalışırız. Değerler derslerinde hep birlikte iç mutluluğu anlamak, öğrenmek ve yaşamak için birbirimize destek oluruz, yardım ederiz.
 
İnsan ancak doğrulukla yaşarsa, iyi davranış ve iyi alışkanlıklar edinmeye özen gösterirse kalıcı mutluluğu bulur. Hakikati söyleyip doğru olanı yaptığımızda, Vicdan'ın kendisi bizi kutlayacaktır. Bu kutlama aracılığıyla içimizde hoş bir mutluluk oluşacak, kalbimiz sevgi ile dolacaktır. Bırakın Hakikat ve Doğru Davranış ardarda sözlerinize ve yaptıklarınıza yansısın. Hakikat, doğru davranış ve sevginin uyumu sizi iç mutluluğa götürecektir. Hiç kimseyi bir başkasıymış gibi görmeyin. Onlar ve sen bir olduğunuz hissini geliştirin. Bütün insanlık bir tektir.
 
Hakikat Allah'tır. Hakikat hiçbir zaman sarsılmaz. Hakikate bağlı olmaktan daha yüce bir doğru davranış yoktur. İnsanı huzura götüren şey işte budur. İç huzur olmadan insan yaşayamaz, mutlu olamaz.
 
Bugün dünya üzerinde hüküm sürmekte olan hakikatsizlik ve dürüstsüzlük bütün anlayışların ötesindedir. Her nereye bakarsanız bakın, huzursuzluk ve karışıklık görmektesiniz. Konuştuğunuz her kimseyi ıstırap içinde bulacaksınız. Bunun sebebi nedir? Bu üzücü durumlardan insanın kötü nitelikleri ve dürüst olmayan davranışları sorumludur. Eğer huzur ve mutluluğun tadını çıkarmak istiyorsanız, erdemliliği geliştirmeniz ve doğru yolu izlemeniz gereklidir.
 
Eylemlerimiz öyle olmalıdır ki, hem size ve hem de başkalarına mutluluk getirmelidir. Başlangıç olarak, gerçek mutluluğun ve üzüntünün ne olduğunu soruşturmalıyız. İnsanlar mutluluğun, karınlarını tıka basa doldurmak ve sonra da derin bir uyku çekmek olduğunu düşünüyorlar. Bu hiçbir şekilde mutluluk değildir. Mutluluk çok çalışmada ve topluma hizmet vermede yatar. Ancak fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine yardım ettiğimiz vakit huzuru ve mutluluğu deneyimleyebiliriz. Zorluklar hiçbir zaman sizi korkutmasın, onlara bütün cesaretinizle karşı koyun. Ancak o zaman içinizde insanlık çiçek açacaktır.
 
Zorluklardan geçmeden mutluluğu deneyimleyemezsiniz. Mutluluk zorluklar karşısında bir değer kazanır. Cesaret ve kendinize güvenle yüz yüze geldiğiniz zaman aşılması güç zorluklar bile ince bir sis tabakası gibi eriyip gideceklerdir. Problemler önümüzde bir dağ gibi görünebilir fakat zihninizde korkuya ve endişeye yer vermemelisiniz.
 
Daima neşeli olun. Büyük bir ıstırap içindeymiş gibi asık suratlı olmayın. Sizlerin asık suratlı olmamanız, aksine daima neşeli olmanız tüm ülke insanımızın mutlu olmasına yol açar. Şu andan itibaren aranızdaki anlaşmazlıkları unutarak sevginizi birbiriniz ile paylaşın. Herkese hizmet verin. Birlik içinde yaşayın, aklınızı iyi kullanın ve ebeveynlerinizi mutlu edin. Böyle bir hayat sürdürdüğünüz taktirde her gününüz şenlik ve kutlama olacaktır. Bütün dünya mutlu olacaktır.
 
Bugün dünyada mevcut mutsuzluğun ve ıstırabın sebebi İnsani Değerler'in yokluğudur. Eğer merhamet, sevgi ve sabrı geliştirirsek iç mutluluğu yakalar, huzura kavuşur, kardeşler gibi yaşarız. Gerçek Değerler kalpten gelir. Hakikatte bunları uygulamak çok zordur. Israrlı bir eğitim ve çabayla bu değerleri kazanabiliriz. Bütün dünya bundan istifade edecektir.
 
Hakikat, huzurun kaynağıdır. Şiddetten-kaçınma da hakikatten doğar. Sevgi dolu bir insan, şiddet düşüncesini dahi aklından geçirmez. Hakikat, dürüstlük, iç huzur, sevgi ve şiddetten-kaçınma, insanın beş hayat-nefesi gibidir. Bunlar bir insanın temel nitelikleridir. Şimdi yapılması gereken şey ise bu insani değerleri geliştirmektir. Ancak bu değerler geliştirildiği vakit ülkede huzur olacaktır.