Topluma Hizmet

14.01.2021 240

İnsan bencil olmak için değil de, topluma özgecil bir hizmet vermek için doğar. Sevgi ve hizmet, insanın iki kanadı gibidir. Topluma hizmet, bencilliği öldürürken, hizmeti vereni de güçlendirir. Birey kendini sadece başkalarına hizmet etmekle, evrensele açılmakla doyurabilir. Verilen hizmet deneyimimizi arttırmalı, inancımızı daha da kuvvetlendirmeli, hayata bakışımızı genişletirken iç huzurumuzu da artırmalıdır.
 
İnsan tek başına yaşamadığına göre, beraber, bir arada bulunduğu, içinde yaşadığı toplumla da bir alma verme ilişkisinde bulunacaktır. Her insanın, toplumdan aldığını hizmet yoluyla topluma geri vermesi gerekir. Bu Hizmet de karşılıksız olarak ve bir fedakârlık anlayışı içerisinde sunulmalıdır. İnsanın, topluma akıllıca ve sevgiyle sunduğu hizmet kendisini de toplumu da yüceltecektir.
 
Sevgili çocuklar, bu değerimizi uygulayacağımız grupları şöyle sıralayabiliriz. Muhtaç ve Yoksullar, Engelliler, Yaşlılar, Çocuklar. Büyüklerimiz için bu alan doğal olarak daha geniştir. (kadınlar, mahkumlar, gençler, ülkemizde bulunan mülteciler gibi)
 
Topluma hizmet konularını ise insan hakları, hayvan hakları, sağlık, eğitim, çevre ve kültürel miras gibi başlıklarda toplayabiliriz.
 
Pekala, niçin topluma hizmet götürmek ve bu değeri yaşatmak durumundayız. Bu bize neler kazandırır? Öncelikle, karşılıksız hizmet yani gönüllülük kavramı ile tanışmış olacağız. Paylaşmayı, farklı olanı görme, tanıma, kabul etmeyi ve uyum sağlamayı öğreneceğiz. Hizmet ederken üretken ve yaratıcı olabileceğimiz gibi, problem çözme yeteneğini de kazanacağız. Dayanışma, birlikte iş görme gibi edinimler sonucu yüksek değerlere sahip dünya insanı olacağız.
 
Şimdi de topluma hizmet örneklerinden bahsedelim. Fakirlere yemek veren aş evleri açmak ve buralarda hizmet vermek. Okuma yazma bilmeyenlere öğretmek ya da bu tür kurslarda görev almak, öğrencilere derslerinde yardımcı olmak. Çocuklara değerler öğretilebilir. Yoksul çocuklar okutulabilir. İşsizlere iş imkanı sağlanabilir, annesiz babasız çocuklar büyütülebilir. Yine ülkemizde oldukça fazla ölüme ve sakat kalmalara yol açan trafik kazalarının azalması için trafik eğitimi verilebilir.
 
Okullarımızın temizliğinde ve bakımında görev almak, okul ve kasaba kütüphanelerinde gönüllü çalışmak, kasaba kültür faaliyetlerinde yer almak ve bilgimizi paylaşmak. (folklor, lisan, sanat kursları gibi) Hastaları ziyaret etmek, özellikle çocuk hastaları meşgul edici etkinliklerde bulunmak. Huzurevlerinde veya evinde yalnız yaşayan yaşlıları ziyaret etmek ve ihtiyaçlarını gidermede yardımcı olmak. Çocuk esirgeme kurumlarında görev almak, madde bağımlılığı ile mücadele etmek, doğa korumasında ve çevre temizliğinde etkin görev alma, hayvan hakları ve bakım ünitelerinde çalışmak gibi...
 
Bizler topluma hizmet etmeyi hedef edinmeliyiz Eğitimimizin amacını da bu oluşturmalıdır. Öğrenciler bir eğitimden geçmektedirler. Bu eğitimin amacı, öğrencileri topluma hizmet etmeyi hedef edinen kişiler olarak yetiştirmek olmalıdır. Çocuklar derslerini sadece ezberlenecek laf yığınları olarak görmemelidirler. Derslerde öğrenilen bilgilerle kendilerini yetiştirmeyi ve böbürlenmeden topluma yardım eden insanlar haline gelmelidirler.